Oberemmeler Hütte Spätlese Riesling 2015 - Weingut Von Hövel

75 cl. 7% alc. 2015

til bl.a. asiatisk krydret mad, drikkes nu eller om 10-20 år. 

Køb nu! kun 4 stk. tilbage på lager!
399,00 kr.

 

Prismatch

 

Recycled emballage

 

Spørgsmål ? - sms 30281060

En vin i så fin balance, at det er svært at spå om, hvor gammel den kan blive, men det tælles i årtier. Moden pære, pink grape og et krydderiorgie af bl.a. estragon, fennikel, peberrod og mynte. Stenet, salt mineralitet og præcis syre i eftersmagen, der hænger længe. 

Flot til bl.a. asiatisk krydret mad; nu eller om 10-20 år. 

Fra den stejle, sydvest-vendte mark, domænet har haft som monopol i århundreder. Mest rød skifer og kvarts i den magre jord. Gamle vinstokke klarede fint tørken midt på sommeren, og høsten kunne ske præcis på det optimale tidspunkt. Druerne presses blidt og langsomt før gæring med naturlig gær og lagring i store, gamle egefade. Klaring kun ved naturlig bundfældning i de gamle fade.  Von Hövel har siden 1200-tallet ligget i landsbyen Oberemmel 200 m. over Wiltingen ved floden, ca. 5 km. før Saar's udløb i Mosel.

Ejendommen var oprindeligt et munkerefugium, der tilhørte klosteret i Trier, men blev på foranledning af Kejser Napoleon privatiseret i 1806 og solgt til Emmerich Grach´s tip-tipoldefar til Max Von Kunow, som driver vingården i dag. Den herskabelige ejendom har været brændt og genopført et par gange, men kældrene er de samme som for 800 år siden. Fra Max' bedsteforældres tid i 1950-erne har vingården haft navnet Von Hövel, der kom ind i familien da en skovrider ægtede en datter af Grach familien.  Max har i sin tidlige ungdom arbejdet og lært hos adskillige topvingårde i flere tyske vindistrikter samt i Bourgogne. I 2002 begyndte han at læse ønologi og arbejdede derefter for Karthäuserhof, Fürst Löwenstein, Iphofen i Franken og var konsulent for dyrkere i Luxembourg, da hans far blev syg i 2010, og han hastede hjem for at overtage familieejendommen.  Max har ændret meget i de forløbne år: længere udblødning med skallerne til især de tørre vine, meget lang og skånsom presning til vine med restsødme og brug af den naturlige gær, der sidder på druerne. Han bruger ingen insektgifte og kun naturlig gødning, mest pressekvas fra produktionen. Der laves flere tørrere vine, og hele ejendommen er under økologisk certificering.  Udover kronjuvelerne: monopolmarkerne Oberemmeler Hütte og Kanzemer Hörecker samt parcellen på Scharzhofberg har han tillagt jord i Oberemmeler Rosenberg og Rosenkamm samt Silberberg i Krettnach og Euchariusberg i Niedermenniger; nærmest en fordobling af arealet til ca. 21 ha. Med topnavnet Egon Müller lige nedenfor ved floden er inspirationen ikke langt væk, og Max forfølger den med stor og vedholdende energi. 

Riesling er druen, der - i de rigtige hænder - mestrer et hav af stilarter: fra det raslende tørre til det smægtende søde, fra de umiddelbare, letforståelige til de underfundige med årtiers udviklingsmuligheder. Dens stærkeste kendetegn er den friske syre og gode evne til at overføre jordbundens mineralitet til vinen.  Den trives, med varierende stilarter, under vidt forskellige forhold både m.h.t. vejr og jordbund. Dens hjemstavn er Centraleuropa, men dens elegante, vedholdende syre giver den gode muligheder også i varmere klimazoner. Der laves Riesling i Australien, New Zealand, Sydafrika og USA med fine resultater, men ofte med mindre af den svævende lethed, der opnås under køligere forhold i Tyskland, Alsace og Østrig. Især på de gode adresser i Tyskland, hvor ca. 60% af verdens Riesling dyrkes, laves vine med en stor smagspalet, som alligevel er ret alkoholsvage, fjerlette i munden og har fint udviklingspotentiale.  Druen er særdeles egnet til sen høst og angribes gerne af Botrytis (skrumpede druer med koncentreret smag). Disse søde vine, som stadig her med balancerende syre i baggrunden, kan udvikle sig i mange årtier.Den anses normalt ikke for egnet til lagring i små egefade, hvor træet sætter præg på vinen, men gerne i store, gamle fade. I blandinger kan den give kant, sprødhed og syrespil til andre, rundere og blødere druetyper. I de mest mindeværdige vine er den dog oftest solodrue. 

Saar floden løber ud i Mosel sydfra i dennes øvre løb, syd for den oprindeligt romerske by Trier. Der dyrkes vin på en ca. 17 km. strækning før udløbet. Floden er mindre vandrig end Mosel og dens moderation af temperaturen i de overvejende sydvendte marker derfor mindre. Dalen er mere åben for kolde østenvinde, så klimaet regnes for semi-kontinentalt med en lang vækstsæson ved moderate temperaturer. De stejleste marker med stort solindfald og mørk skifer, der kan suge varme til afgivelse om natten, modner først og bedst i kølige somre.  Der er ca. 750 ha. marker, og arbejdet er, ligesom i dele af Mosel, svært og arbejdskrævende: Kun manuel høst er mulig de fleste steder og ofte kun med tovbaner til transport af druerne i mindre beholdere. Med ca. 90% Riesling er området helt dedikeret til denne drue, som kan tåle forholdene. Fra de gode producenter er vinene nogle af de mest finesserige, elegante, mineralske og holdbare, der laves noget sted. 

2015 havde vejrforhold, som gav en enestående kombination af høj frugtmodenhed og klar, markant syre. Nogle ældre vinmagere siger, de ikke har set denne kombination siden 1971 eller -75. Blomstringen blev delt i to sektioner med et par ugers mellemrum pga. et vejrskifte i juni. Midtsommeren var meget varm og regnfattig, så modningen blev sat på vågeblus, for at vinstokkene kunne overleve. Gamle stokke med dybe rødder klarede sig bedst.  September havde skiftende vejr, som gjorde dyrkerne nervøse med tanke på de besværlige høstforhold i 2014. Afgørende blev en fantastisk oktober: Tør, solrig og kølig nok til at kombinere den høje frugtmodenhed med perfekt syre. Vejret var så stabilt, at alt kunne høstes på optimale tidspunkter uanset forskelle i blomstringen i juni.  Kombinationen af frugtintensitet og elegance er allerhøjest hos de bedste i Saar / Ruwer, der havde en tand køligere oktobertemperaturer end Mosel, men kvaliteten er høj stort set alle steder i området og for alle vintyper. Der blev også lavet dessertvine af høj klasse. Mange vil kunne udvikle sig i årtier; de sødeste formentlig til næste århundredeskifte.

Du vil eventuelt også synes om

4 andre varer i den samme kategori: