Bordeaux

Bordeaux er intet mindre end verdens vigtigste vinregion. Det er herfra nogle af verdens bedste, mest kendte og ikke mindst dyreste, vine har ophav. Eksempelvis er Bordeaux, Médoc og Margaux i dag stærke brands, som de fleste kan nikke genkendende til. Druesorterne Cabernet Sauvignon og Merlot omtales i dag som Bordeaux-sorterne. Det er erfaringer gjort i disse kældre, der har dannet skole for vin i resten af verden. Men udenfor Frankrig står verdenen ikke længere stille. Vinene fra Bordeaux kopieres i stor stil og nye stilarter har efterhånden opnået så høj kvalitet, at der begynder at blive trængt i førerfeltet.

Læs evt. også om vores mousserende rødvin

Bourdeaux øst og vest  Bordeaux kan med god ræson opdeles i øst (højrebred) og vest, adskilt af floden Gironde. I vest finder vi Médoc, som dækker over alle de kendte cru'er, eksempelvis Margaux, St. Julien og Pauillac. I øst finder vi Pomerol og St. Emilion. Selvom området er relativt småt, er der stor forskel på jordbunden mellem øst og vest og dermed også hvilke druesorter der trives bedst. Cabernet Sauvignon er rygraden i vinene fra Médoc, mens vinene fra Pomerol og St. Emilion primært er lavet på Merlot.  Stilmæssigt er forskellen lige så tydelig. Cabernet Sauvignon er rigere på garvesyre end Merlot. Det betyder, at vinene kræver længere tids lagring før de kan drikkes, men også at de bedste af slagsen har potentialet til at udvikle sig til mesterværker. Vine på Merlot er hurtigere drikkemodne, kan lagres knap så længe og er generelt blødere, federe, mørkere og har en lidt højere alkoholstyrke. 

Klassifikation af Bordeaux  Som mange andre franske regioner, har Bordeaux et hierarki, som ikke er videre indlysende for den uindviede: 1. til 5. cru (61) Crus Bourgeois Exceptionnels (9) Crus Bourgeois Supérieurs (87) Cru Bourgeois (151) Andre appellationer I toppen finder vi cru'erne, som er en historie for sig. Den begyndte i 1855, hvor Napoleon III i forbindelse med den forestående verdensudstilling, bad om at få klassificeret de bedste vine i Bordeaux. Vinene blev klassificeret fra 1. til 5. cru, hvor 1. cru er bedst. Disse cru'er, eksempelvis Margaux, har i dag deres egen appellation. Ideen med at lave en officiel klassificering var god nok, men dens enorme betydning må komme bag på selv Napoleon. Siden 1855 er hierarkiet kun blevet smårevideret to gange. De økonomiske konsekvenser ved at tilføje ller fjerne et slot fra listen er så enorme, at der opstår ramaskrig hver gang det kommer på tale. Kritiken er til at få øje på. Dels er der sket alverden med slottene, deres ejere og dermed vinene, de sidste 150 år, hvorfor alting nødvendigvis ikke kan være som dengang. Dernæst blev kommissionen aldrig færdig med at afdække hele Bordeaux, hvorfor andre prominente regioner som Pomerol og St. Emilion ikke er med på listen.  Springet fra 5. cru ned til alle de andre er så stort, at der er indført endnu et system, som skal dække alle de gode vine, der ikke nåede at komme med i 1855-klassificeringen. Disse er klassificeret i Crus Bourgeois-systemet, som i øvrigt er blevet diskuteret og revideret utallige gange. Pt. er systemet sat ud af kraft, men skal revideres i 2009. Vinene fra Pomerol og St. Emilion har deres egne systemer, som selvfølgelig ikke følger samme skabelon. 

Druesorter i Bordeaux Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Colombard, Malbec, Merlot, Muscadelle, Petit Verdot, Pressac, Sauvignon Blanc, Sémillon

Aktive filtre