Vi udvælge 2 vine i måneden, som er særligt lækre i forhold til pris, likeability og wauw effekt. Så ganske få gode vine, så det er nemt at holde focus.
Vinen bliver valgt ved blindsmagnings-panel som består af Somelier og vin nørder, i det håb at du ikke skal kæmpe dig igennem, en masse forskellige vine.
Kommer du forbi butikken, vil der i focus perioden være smagsprøve på den, samt diverse rådgivning.
Hvordan din vin smager, påvirkes rigtig meget af hvilken mad, du spiser til og om vinen får nok ilt inden den drikkes samt temperatur. (og duft lige til dit glas inden du hælder op, dufter det ikke neutralt, så tag et andet).
Vinderen uge 2 og 3:
Oxford Landing Chardonnay
Druen: Chardonnay, middel syre, god balance, tør men ikke knastør.
Land: Australien
Passer til: retter med kylling, pasta, tapas, hygge på terrassen, parmaskinke, pizza, kalvekød, rejer, avocado (maden må ikke være spicy)
Smagsnote på denne vin:
Aromaer af gul fersken og moden nektarin med strejf af honning og citronmyrte, understøttet af hø. Den mindste antydning af eg kommer igennem på ganen som kanel og krydderi, hvilket fremhæver kompleksiteten afledt af fad modnet reservevin.
Chardonnay druer til denne vin er hentet fra vinmarker i det sydlige Australien, hvor vores adgang til de seneste klon- og grundstammekombinationer fortsætter med at levere enestående frugt. Vores vinfremstilling er fokuseret på minimal indgriben med brug af vild gær, samt malolaktisk gæring, kontakt med bøje og subtil eg for at give vores Chardonnay dybde, kompleksitet og personlighed.
Iltning og temperatur: Denne vin kræver ikke så meget ilt, sving den godt rundt i vinglasset, så er det fint. Ellers en tur i karaffel hvis du skal drikke hele flasken. Hvis du tager din vin fra et køleskab så har vinen hurtigt den rigtige temperatur i glasset vi anbefalet 7 - 10 grader når den drikkes.
Lidt bred info om druen Chardonnay:
kendetegn:
Duft: citrus, melon, tropiske indslag, æbler, smør, nødder, fersken
Smag: citrusfrugt, smør eller mælketone, ananas, gule æbler/melon fyldig krop og ofte en del alkohol
Mad: Chardonnay passer generelt godt til smørstegt fisk, gerne kraftfulde fiske typer som laks og torsk, fjerkræ, kolde retter og mange oste.
Dyrkes: Frankrig findes den særligt i bourgogne, loire, Jura og limoux. I Italien særligt i Nord, Den findes i stort set alle steder udenfor europa, den er udbredt i hele Australien, sydafrika, Californien og sydamerika.
Det er verdens anden mest dyrket druesort, nok også derfor der er så mange der kender den. Den er yderst lidt påvirkelig af sine omgivelser og jordforhold og kan derfor også smage meget forskelligt alt efter hvor den dyrkes, og den tager rigtig godt imod fadlagring.