Forside

Forside

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

 Kan øl blive for gammelt?

Det korte svar er, Nej!  Det lidt længere svar er noget mere i retningen af: "nogle gange, måske, under visse betingelser eller det kommer an på så meget..."  Herunder finder du nogle øl der allerede er "for gamle", eller øl som vi ved Ølhandleren mener egner sig godt til lagring. Denne liste er dog langt fra udtømmende, men mere tænkt som et godt sted at starte.  Nedenfor kommer en længere forklaring omkring holdbarhedsdatoer og hvad du skal være opmærksom på ved gammel øl. 

 Er gammel øl farligt? Og hvad betyder dato-mærkningen?

Lad os i første omgang slå fast, at øl der har været forsvarligt opbevaret og i ubrudt emballage, IKKE er farligt at drikke. Det er i hvert fald ikke mere farligt, end det hele tiden har været. Og som hel generel anbefaling, hvis det lygter eller smager grimt, så lad være at drikke det.  Det er lovpligtigt for alle ølproducenter i EU, at påtrykke en dato hvor øllet er "Mindst holdbar til" eller "Best before". Denne dato bestemmes af producenten selv, og oftest bruges den til at garantere ensartethed. Dvs hvis at producenten mener at øllet ikke ændre væsentlig karakter inden den påtrykte dato overskrides.  Der er dog andre bryggerier, især dem der er bevidst om, at deres øl udvikler sig positivt ved lagring, der sætter datoen 5, 10 eller endnu længere ude i fremtiden. Kort sagt er datoen en kvalitetssikring fra bryggeren mere end det er et tegn på at øllet fordærver.  Med de detaljer af vejen kan vi dykke ned i idéen om at gemme eller lagre øl.  Hvornår er øl bedst? Frisk eller lagret? Der skal ikke være nogen tvivl om, at rigtig mange bryggere og bryggerier, laver deres øl med henblik på at det drikkes friskt. Dette gælder især øl med en vis mængde humle. Der går således meget arbejde ind i, at få øllen til at smage præcis som den gør, i det øjeblik den frigives.  Især humlens frugtige, syrlige og til tider blomstrende aromaer er noget af det første der aftager når en øl lageres. Dette betyder også at de fleste øl generelt vil smage bedre friske end lagrede.  Men heldigvis er smag individuelt, så bare fordi andre mener, at en øl er bedst enten frisk eller lagret, betyder ikke at dine smagsløg nødvendigvis er enige.  Hvad sker der når øl lagres/ældes? Der er slet ingen tvivl om at smagen ændres med tiden. Om det så er positivt eller negativt, må være op til den enkelte øldrikker.  Gærresterne i øllet arbejder videre i årevis efter øllet er tappet på flaske, ligesom der sker en langsom oxidation. Er øllet filtreret og/eller pasteuriseret, vil denne proces gå noget langsommere.  Forskellige karakteristika vil aftage og med tiden vige pladsen for andre.  Smagsudtryk og karakteristika der vil aftage eller forsvinde over tid:  Humlens aroma, samt dens frugtige og blomstrende smag Humlens bitterhed vil også aftage Øllets karbonering (kulsyreindhold), vil i visse aftage. Dog meget forskelligt fra øl til øl "Skarpe" kanter bliver rundere med tiden, især alkoholens skarphed    Smagsudtryk og karakteristika der kan blive mere fremtrædende:  Maltens sødme vil træde yderligere frem Noter af (over)modne mørke frugter som, figen, blomme og rosiner Visse øl udvikler noget "kælder-funk" Vinøse træk (tænk portvin og sherry) Allerede sure øl (geuze), vil ofte blive endnu surere og tørrere Igen, der er ingen garanti for, at alle ovenstående ændringer vil ske, eller at de positiv oplevelse. 

Hvilke øl er gode at lagre?

Der findes øl der af mange ølentusiaster verden over er lagret med held og derfor er meget sikre valg. Nogle af disse finder du ovenfor, som fx Orval og Carolus van de Keizer.  Hvis du selv vil eksperimentere med at lagre øl, er her nogle retningslinjer for hvilke øl der kan skabe gode resultater.  Høj alkoholprocent, vælg gerne øl på mindst 7 % Øl domineret af malt (frem for humle), klarer jeg generelt bedre Mørke eller sorte øl Øl af typen: Quadrupel, Barleywine eller Imperial stout Vildtgærede øl Der findes også øl der ikke passer ind i ovenstående profil, men som lader sig lagre særdeles godt. Tag det som en guide til at komme i gang med dine egne eksperimenter, eller søg rundt på nettet hvor mange folk deler deres erfaringer med gammel øl.  En anden tommelfingerregel er, hvis producenten skriver et tydeligt årstal for enten brygningen eller tapningen. Dette gør de ofte når de ved deres øl har lagringspotentiale, således er det nemt at spotte en gammel øl uden at skulle lede efter en "mindst hold til" dato, som jo ikke fortæller hvornår øllet er brygget.  Hvordan lagres øl bedst? Det er heldigvis nogenlunde ligetil. MØRKT og KØLIGT.  Lys og varme er øllets største fjender. Find derfor et mørkt og køligt (ikke koldt) sted, fx en uopvarmet kælder. Gå efter temperaturer på mellem 10 og 12 grader, helst ikke over 15 grader i længere perioder og aldrig under frysepunktet.  Stående eller liggende? Denne diskussion kan man fra tid til anden støde på, altså skal flaskerne ligge ned eller stå op når de lagres.  Er dine flasker lukket med en klassisk metalkapsel, så skal flasken lagres stående. Hvis du lægger den ned, vil øllet over tid "æde" sig igennem den gummiring der sidder på indersiden af kapslen og sikre den lufttætte lukning mellem glasflasken og metalkapslen.  Er din flaske lukket med en korkprop, er der så at sige frit valg om du vil lagre flasken stående eller liggende. Hvis du vælger at lagre flasken stående, kan proppen med tiden tørre ud, især hvis luftfugtigheden i rummet er lav. Omvendt vil en liggende flaske over tid, få et bundfald der så lægger sig op langs indersiden af flasken. Dette bundfald kan hvis man ikke ønsker det i glasset, give lidt udfordringer når øllen skal skænkes - en gang om lang tid.